Wijkwinkelspel: FotoShopR

Wie kent er niet de spelen Pokémo Go of Holle Bolle Gijs ‘Papier hier’op de Efteling? Dankzij slimme spelletjes doen mensen met een glimlach dingen die ze normaal niet doen. ‘Nudgen’ of ‘uitlokken’ noemen spelmakers dat.

               

Door Pokémon Go bewegen thuiszitters lekker veel op straat: supergezond, je ziet wat van de wereld en je ontmoet nieuwe mensen.

Door sprookjesfiguur Holle Bolle Gijs gooien kinderen, ouders en grootouders met een lach hun afval meteen in de afvalbak. Superslim van de Efteling: lage schoonmaakkosten. Spelend leren, spelend geld verdienen, spelend gelukkiger worden. FotoShopR doet hetzelfde.

FotoShopR is een spelletjesplatform. Spelletjes waar je iets met foto’s moet doen. Het bevat steeds meer spelen voor kinderen van 4-12 jaar, hun juffen en meesters, oma’s, opa’s, mama’s en papa’s, de buurvrouw en buurman. Een spel voor heel Kanaleneiland van 4 tot en met 104. En de spelers maken de spelletjes zelf!

Net zoals Pokémon Go en Holle Bolle Gijs hebben alle spelletjes op fotoShopR een ‘verborgen doel’:
de leefbaarheid, gezelligheid, vergroening en verduurzaming in het gebied verhogen, de wereld tonen dat Kanaleneiland gewoon ook leuk is en de ontwikkeling en stimulering van het economisch (vestigings)klimaat en ondernemerschap.

FotoShopR krijgt ook een pagina op de nieuwe website WinkelKanaleneiland.nl. Vandaar fotoShopR De site is voorgefinancierd door het Wijkfonds Ondernemend Kanaleneiland. Het is onderdeel 9a van de Stichting Ondernemend Utrecht.

Het eerste spel gaat over Zwerfafval. ‘Weg met Zwerfafval, want Zwerfafval bestaat niet.’ Er is namelijk altijd iemand die het afval heeft geleverd en iemand die het afval heeft laten vallen. De slimste spelers zijn heel erg lui ?.

Veel afval op straat komt van de winkeliers zoals blikjes, pakjes en zakjes. En de kopers laten het vallen. Tegen hele hoge kosten – belastinggeld – wordt het door stadsbedrijven opgeruimd. Misschien leuk voor de afvalvrouwen en – mannen van stadswerken, maar niet slim voor de eigen beurs.

De oplossing van minder zwerfafval is dan heel simpel: minder afval leveren en vooral verpakkingsmateriaal en alles in de afvalbak gooien. Precies als Holle Bolle Gijs. Kinderen en winkeliers gaan samen spelen: binnen twee maanden moeten de vieste speelplekken op Kanaleneiland de schoonste worden.

Een team van kinderen wint als hun speelplek steeds schoner worden zonder dat de gemeente en de afvalcoaches elke dag het zwerfafval komen opruimen. Elk team van kinderen maakt elke week foto’s en een verhaaltje over het afval op hun speelplek. Foto en verhaal komen op de WinkelKanaleneiland.nl. Daarom heet het platform dus FotoShopR. De winkeliers en de afvalcoaches van Stadswerken kiezen het schoonste plein. Elke week is er een prijsje voor een team per winkelcentrum. De prijs wordt elke zaterdag uitgereikt door een winkelier in elk winkelcentrum. Dus twee maanden lang betekent 8 prijsjes. Slimme spelers zijn heel erg lui! Dus slimme kinderen gaan zelf steeds minder opruimen, maar laten andere mensen meteen het afval in de afvalbakken gooien.

Een winkelcentrum maakt minder kosten als winkeliers gaan minder verpakkingsmateriaal aanbieden – dat scheelt veel centen voor de winkeliers- en tonen hun klanten hoe belangrijk het is dat de wereld mooi schoon blijft. De goede naam van de winkel moet niet op straat liggen. En ja, ook alle heilige boeken eisen dat de mens met respect met water, vuur, lucht en aarde goed behandeld worden door de mens.

Na twee maanden worden drie hoofdprijzen uitgereikt: het beste team kinderen, de beste school en het beste winkelcentrum.

Na twee maanden gaat een nieuw spel beginnen. Kinderen en winkeliers bepalen het nieuwe doel. Denk aan groen, verkeersveiligheid, mooie muziek, leukere speelplekken.